ေဘာ္ဒါၾကီးတုိ့ခင္ဗ်ာ ခုတေလာ ကိုကိုးအိမ္ေကာင္ေလးခမ်ာမွာ စာေမးပြဲေတြတစ္သီတစ္တန္းၾကီးရွိေနလို့ ပို့စ္တင္က်ဲေနပါသည္ကို နာလည္ေပးနိုင္လိမ့္မည္ဟုေမ်ွာ္လင့္ပါေၾကာင္း.. အခုလည္းခဏေလးအားတုန္းမွာ ၀ါသနာကိုမျဖတ္နိုင္လွစြာ ဘေလာ့ထဲကို၀င္ေရာက္ျဖစ္ခဲ့ျပန္ပါျပီ.. မဂၤလာပါ ေဘာ္ဒါၾကီးတုိ့ေရး......
ကိုကိုးလည္းစိမ္းျပာေရညွိအေၾကာင္းမေရးျဖစ္တာၾကာခဲ့ေပါ့..ခုတစ္ခါေတာ့ စိမ္းျပာေရညွိရဲ႕ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္ပံုေလးအေၾကာင္းေရးဖုိ့စဥ္းစားထားပါတယ္.. အဟဲ စိမ္းျပာ ေၾကာ္ျငာေကာင္းလုိ့ ကိုကိုးအိမ္က တြင္းေတာင္သားေတာ့မဟုတ္ဘူးေပါ့ဗ်ာ..အဟဲ ဒါေပမယ့္ သိသေလာက္ေလးျပန္မွ်ေ၀ရတာေပါ့.. ကဲ ...ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို စိမ္းျပာဘယ္လိုကုမယ္ဆိုတာစျပီဗ်ိဳ႕..

ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္တို့သည္ အစားအေသာက္အမ်ားအျပားကို ေရွာင္ရွားရသျဖင့္ ခႏၵာကိုယ္မွ မျဖစ္မေနလို အပ္ေသာ အာဟာရအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်ိဳ႕တဲ့မွဴ႕မ်ား အလြယ္တကူျဖစ္တတ္လာၾကသည္။ သို႕ေသာ္ သဘာ၀အစိမ္းေရာင္ က်န္းမာေရးအထူးေကာင္းေစေသာပစၥည္း စိမ္းျပာေရညွိတြင္ ၾကြယ္၀ျပီး ဘက္စံုညီညြတ္မွတေသာ အာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ဘက္စံုမ်ွတသည့္ အာဟာရကို လ်ွင္ျမန္စြာျဖည့္စြမ္းေပးနိုင္သည္။
ကိုကိုးလည္းစိမ္းျပာေရညွိအေၾကာင္းမေရးျဖစ္တာၾကာခဲ့ေပါ့..ခုတစ္ခါေတာ့ စိမ္းျပာေရညွိရဲ႕ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္ပံုေလးအေၾကာင္းေရးဖုိ့စဥ္းစားထားပါတယ္.. အဟဲ စိမ္းျပာ ေၾကာ္ျငာေကာင္းလုိ့ ကိုကိုးအိမ္က တြင္းေတာင္သားေတာ့မဟုတ္ဘူးေပါ့ဗ်ာ..အဟဲ ဒါေပမယ့္ သိသေလာက္ေလးျပန္မွ်ေ၀ရတာေပါ့.. ကဲ ...ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို စိမ္းျပာဘယ္လိုကုမယ္ဆိုတာစျပီဗ်ိဳ႕..

ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္တို့သည္ အစားအေသာက္အမ်ားအျပားကို ေရွာင္ရွားရသျဖင့္ ခႏၵာကိုယ္မွ မျဖစ္မေနလို အပ္ေသာ အာဟာရအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်ိဳ႕တဲ့မွဴ႕မ်ား အလြယ္တကူျဖစ္တတ္လာၾကသည္။ သို႕ေသာ္ သဘာ၀အစိမ္းေရာင္ က်န္းမာေရးအထူးေကာင္းေစေသာပစၥည္း စိမ္းျပာေရညွိတြင္ ၾကြယ္၀ျပီး ဘက္စံုညီညြတ္မွတေသာ အာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္ေနေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ဘက္စံုမ်ွတသည့္ အာဟာရကို လ်ွင္ျမန္စြာျဖည့္စြမ္းေပးနိုင္သည္။
တခ်ိန္တည္းတြင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ကုသမွဴ႕ အေထာက္အကူျပဳ လုပ္ေဆာင္ ခ်က္လည္းရွိေသးသည္။ ၄င္းမွာ စိမ္းျပာေရညွိတြင္ ေပၚလီသၾကားပါ၀င္ျခင္းသည္ ခႏၵာကိုယ္ထဲရွိ လြတ္လပ္ ေသာဂ်င္းမွ အင္ဆူလင္ ဘီတာဆဲလ္ ထိခိုက္ပ်က္စီးမွဴ႕ကို ေလ်ာ့နည္း၊ တားျမစ္နိုင္သည္။ အင္ဆူလင္ ဘီတာဆဲလ္ ျပန္ေကာင္းလာေအာင္ ျပဳျပင္ျခင္းႏွင့္ ထပ္ပြားျခင္းကို အားေပးသည္။ အင္ဆူလင္ မေလာက္ငွျခင္းကို ျပဳျပင္ေပးျခင္း၊ အဆီဓာတ္ ဓာတ္တိုးလြန္း၍ အဆီမက္တာဘိုလစ္ဇမ္ရွုပ္ေထြးမွဴ႕ကို ျပင္ဆင္ေပးျခင္းျပဳလုပ္နိုင္သည္။ ၄င္းအျပင္ စိမ္းျပာေရညွိသည္ အင္ဆူလင္ ဘီတာဆဲလ္၏အေၾကာင္းရင္း မ်ာ စိမ္းျပာေရညွိကို စားေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ေရာဂါခုခံအား တိုးလာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းသိရွိရသည္။
၁၄၉၂ ခုနွစ္တြင္ စြန့္စားရွာေဖြသူ ကိုလံဘတ္စ္သည္ မကၠဆီကိုနိုင္ငံတြင္ စိမ္းျပာေရညွိကို ေတြ႕ရွိခဲ့ျပီး ယင္း၏ဆန္းၾကယ္ေသာ အာနိသင္ထူးကိုလည္း ေလ့့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႕ေသာ္ ထိုအခ်ိိန္တြင္ ၄င္းတုိ့သည္ နယ္ေျမသစ္အတြက္ အရူးအမူးေပ်ာ္ျမဴးျခင္းတြင္ နစ္မြန္းေနခဲ့ၾက၍ ထိုသို႕ၾကီးမားေသာ ေတြ႕ရွိ မွဴ႕ကို ေမ့ေလ်ာ့သြားခဲ့ၾကသည္။
၁၉၄၀ ျပည့္ႏွစ္အေရာက္တြင္ စိမ္းျပာေရညွိအား ဥေရာပ စြန့္စားရွာေဖြသူအုပ္စုမွ အာဖရိကအလယ္ပိုင္းက်ေသာ ဟူကန္ေဘးတြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့ျပီးသည့္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ တစ္ကမၻာလံုးသို႕ အစိမ္းေရာင္ ထူးဆန္းျဖစ္စဥ္အေနျဖင့္ အရွိန္အဟုတ္ျပင္းစြာ လွိဳင္းထေစခဲ့သည္။
၁၉၆၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ စပိန္မွ စြန့္စားခရီးထြက္ေသာ အုပ္စာတစ္စုသည္ ဆာဟာရသဲကႏၱာရသို႕ ခရီးဆန့္ခဲ့ၾကျပီး စိမ္းျပာေရဂာင္ေရညွိတစ္မ်ိဳးကို ရယူခဲ့သည္။ ဇီ၀၊ ရုကၡေဗဒပညာရွင္မ်ားမွ အသိအမွတ္ျပဳခ်က္အရ ၄င္းတြင္ ကိန္းေအာင္းပါ၀င္ေနေသာ တန္ဖိုးကို ေတြ႕လာခဲ့ၾကေတာ့သည္။ ထို႕ေနာက္ သိပံပညာရွင္တုိ့ အေသးစိ္တ္ ဆန္းစစ္သုေတသနျပဳလုပ္ၾကရာ စိမ္းျပာေရညွိသည္ မ်က္ေမွာက္ သိရွိထားေသာ အစားအစာမ်ားအနက္ အာဟာရပါ၀င္မွဴ႕ႏွုန္း အျပည့္စံုဆံုးႏွင့္ အမွတဆံုးအစာအျဖစ္သတ္မွတ္ခဲၾကသည္။
၁၉၇၃ ခုႏွစ္အေရာက္တြင္ စိမ္းျပာေရညွိအား အစဥိတစိုက္ေလ့လာခဲ့ေသာ ျပင္သစ္သိပံပညာရွင္ ပါေမာကၡလီမင္သည္ နိုင္သငံတကာအာဟာရဆိုင္ရာေဆြးေႏြးပြဲ၌ တစ္ကမၻာလံုးသို႕သူ၏ရွာေဖြေတြ႕ရွိခ်က္ ကို ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားခဲ့သည္မွာ စိမ္းျပာေရညွိသည္ လူသားတုိ့ ယခုအထိေတြ႕ရွိထားေသာ သဘာ၀ပရိုတိန္းသန့္သန့္ပါ အဟားအစာမ်ား၏ အေကာင္းဆံုးပင္ရင္းျဖစ္သည္ဟု မိန့္ဆိုခဲ့သည္။
ကမၻာေပၚတြင္ ေရညွိအမ်ိဳးေပါင္း ၂၅၀၀၀ မ်ွမ်ားျပားသည္။ ယင္းတုိ့အနက္ စိမ္းျပာေရညွိမ်ိဳးသည္ ကမၻာ ေပၚတြင္ အေစာဆံုးသက္ရွိတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ စိမ္းျပာေရညွိသည္ ေရထဲတြင္ရွင္သန္ေသာ ေသးငယ္သည့္ ေရညွိပင္ျဖစ္သည္။ အေရာင္မွာ စိမ္းျပာေရာင္ျဖစ္ျပီး အဏုၾကည့္မွန္ေျပာင္းေအာက္တြင္ ေၾကာင္လိမ္ပတ္ပံု ရွိ၍ spirulina ဟုေခၚတြင္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ စိမ္းျပာေရညွိ၏ အဓိကက်ေသာေဆာင္ရြက္ခ်က္မွာ လူ႕ခႏၵာကိုယ္တြင္ ကုန္ဆံုးသြားေသာ အာဟာရဓာတ္ကို ျပန္လည္ ျဖည့္ဆည္းေပးျခင္း၊ ဇီ၀စြမ္းေဆာင္မွဴ႕ ညီညြတ္မွ်တေအာင္ ခ်ိန္ညွိေပးျခင္း၊ လူ႕ခႏၵာကိုယ္၏ မက္တာဘိုလစ္ဇမ္ကို အေထာက္အကူေပးျခင္း၊ ကိုယ္ခံအားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္းျဖင့္ ေရာဂါခုခံရန္ႏွင့္ ေရာဂါအရင္းအျမစ္ပါ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ကုသရန္ အထူးေကာင္းမြန္သည္။ ထုိ့ေၾကာင့္ က်ား၊မ လူၾကီးလူငယ္မေရြး စားသံုးရန္ အထူးသင့္ေလ်ွာ္သည္။
က်န္းမာျခင္းသည္ လူသားတုိ့၏ နံပါတ္တစ္အေရးၾကီးဆံုးျဖစ္သည္။ က်န္းမာေစရန္အတြက္ ေဆး၀ါးကိုသာ မွီ၀ဲရမည္မဟုတ္ဘဲ သိပံနည္းက်ေသာ အာဟာရဓာတ္လည္းလုိအပ္ပါသည္။ စိမ္းျပာေရညွိသည္ လူတိုင္းအတါက္ အစာလည္းျဖစ္၊ ေဆးလည္းျဖစ္ေသာ အေကာင္းဆံုးသဘာ၀ အစိမ္းေရာင္ က်န္းမာေရး အစားအစာျဖစ္သည္။ ထို့ေၾကာင့္လည္း ကုလသမဂၢ စားနပ္ရိကၡာ စိုက္ပ်ိဳးေရးအဖြဲ႕အစည္း (FAO) မွ အသိအမွတ္ျပဳထားသည္မွာ စိမ္းျပာေရညွိသည္ ၂၁ ရာစုလူသားတို႕အတြက္ အေကာင္းဆံုး သဘာ၀ က်န္းမာေရးအစာ တစ္ခုျဖစ္ပါေၾကာင္း တင္ပါလိုက္ရပါသည္ခင္ဗ်ား............။
စိမ္းျပာေရညွိစိုက္ခင္းေတြကိုပါပံုႏွင့္တကြတင္ေပးလုိက္ပါသည္ခင္ဗ်ား... စိမ္းျပာေရညွိေတြကို စနစ္တက် ေသခ်ာက်နစြာစိုက္ပ်ိဳးထားပံုပါ............

စိမ္းျပာေရညွိစိုက္ခင္းေတြကိုပါပံုႏွင့္တကြတင္ေပးလုိက္ပါသည္ခင္ဗ်ား... စိမ္းျပာေရညွိေတြကို စနစ္တက် ေသခ်ာက်နစြာစိုက္ပ်ိဳးထားပံုပါ............

စာေရးသူ..ကိုုကိုးအိမ္(၅.၅.၂၀၁၀)

2 ေယာက္ကစာမူခေပးသြားပါတယ္:
ကိုးကိုးအိမ္
စိမ္းျပာေရညွိ အေၾကာင္းေတြ ေတာ္ေတာ္ သိသြားတယ္
ေက်းဇူးေနာ္
ဒို႕ကေတာ႔ တြင္းပိုး ေတာ႔ၾကိဳက္တယ္
ေရႊစင္
ဆရာမေရ တြင္းပိုးက လၻက္နဲ့စားရင္အရမ္း အရသာရွိတယ္ဗ်..အရမ္းေကာင္း..
အဟဲ တြင္းပိုးဘယ္ေလာက္ေကာင္းေၾကာင္းၾကံဳ မွေရးဦးမယ္ဗ်ိဳ႕
Post a Comment