ဒီေန့ဘာေရးရေကာင္းမလည္းစဥ္းစားလို့မရတာနဲ့ စိမး္ျပာေရညွိအေၾကာင္းပဲဆက္ေရးဖုိ့ စဥ္းစားမိပါ တယ္။ အရင္ေန့က စိမ္းျပာေရညွိ ကိုမိတ္ဆက္ျပီးျပီဆိုေတာ့ ဒီေန့ စိမ္းျပာေရညွိရဲ႕အစြမး္ေတြနဲ့ ဘယ္ေရာဂါေတြအတြက္ အဆင္ေျပမလည္းဆိုတာကိုေရးမွပဲဆိုျပီးဒီိပို့စ္ေလးကို ေရးျဖစ္ခဲ့တာပါ။ ကဲ...ဒါဆို ဒီေန့ေတာ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါကို စိမ္းျပာေရညွိက ဘယ္လိုကုမလည္းဆိုတာ ဖတ္ၾကည့္လုိက္ၾကရ ေအာင္ေနာ္..........ကိုကိုးအိမ္
လူတို့၏ ေနထိုင္စားေသာက္ပံု ေျပာင္းလဲလာျခင္းနွင့္အတူ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါသည္ ယခုေခတ္ ျမိဳ႕ေန လူစုတို့၏ ပထမလူသတ္သမား ျဖစ္လာသည္။ အသက္အႏၱရာယ္ကိုျဖစ္ေပၚေစေသာ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ ျခင္း (ဥိးေနွာက္ေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါ) မျဖစ္ေအာင္ ၾကိဳတင္ကာကြြယ္လိုလ်ွင္ ေသြးရည္ထဲရွိ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ ပါ၀င္ျခင္းကို ေလ်ွာ့ခ်နိုင္ရမည္။ မေကာင္းေသာ အစားအေသာက္ အေလ့ အထႏွင့္ ေနထိုင္မွဴ႕အေလ့အက်င့္ကို ျပဳျပင္ရမည့္အျပင္ က်န္းမာေရးေစာင့္ေရွာက္မွဴ႕ေပးနိုင္ေသာ သဘာ၀အစားအစာမ်ားကို စားသံုးျခင္းမွာလည္း အလြန္အေရးၾကီးလွပါသည္။
တိုက်ိဳတကၠသိုလ္၊ သိပၸံဘာသာရပ္ဌာနမွ သုေတသနျပဳခ်က္အရ စိမ္းျပာေရညွိ တြင္ လိုအပ္ေသာ အဆီ အက္ဆစ္မ်ား ေပါမ်ားစြာပါ၀င္သည္။ ေသြးရည္ၾကည္ထဲရွိ ကိုလက္စထေရာကို နိမ့္က်ေစနိုင္ေသာ ေဆာင္ ရြက္မွဴ႕ွရွိသည္။ ၄င္းအျပင္ ေသြးလြွတ္ေၾကာမာေက်ာျခင္းအဆင့္ကို ျပဳျပင္ေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလုံးေရာဂါေလ်ာ့ပါး နိုင္သည္။ မကၠဆီကို၊ အာဂ်င္တီးနား၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ အိႏၵိယပညာရွင္တုိ့မွ စိမ္းျပာေရညွိသည္ ကိုလက္စထေရာကို နိမ့္က်ေစနိုင္ေသာ သတၱိရွိေၾကာင္းကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။ ၄င္းအျပင္ စိမ္းျပာေရညွိ သည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္၏စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ေပးျပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္အား ထိန္းညွိေပးနိုင္သည္။
ဂ်ပန္ႏွင့္ အိႏၵိယနုိင္ငံတုိ့တြင္ ထုတ္ျပန္ေသာ သိပၸံသုေတသနစာတမ္းတြင္ ေန့စဥ္ စိမ္းျပာေရညွိ ဂရမ္ အနည္းငယ္ကိုစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာကို နိမ့္က်ေစနိုင္ပါသည္။ ထုိ့အျပင္ ေသြးရည္ၾကည္ထဲရွိ အဆီပရိုတိန္း (မေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာ) ကိုနွိမ့္ခ်ေပးျပီး ေကာင္းမြန္ေသာ ကိုလက္စထေရာကို ျမွင့္တင္ေပးနုိင္သည္။ ကိုလက္စထေရာ နိမ့္က်သြားသည့္အေလ်ာက္ ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့နည္းသြားတတ္သည္။ သုေတသနျပဳမွဴ႕အားလံုး၏ ေဖာ္ျပခ်က္မ်ားအရ စိမ္းျပာေရညွိ သည္ ကိုလက္စထေရာကို နိမ့္က်ေစနိုင္ေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္ က်န္းမာေနေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးနိုင္ သည့္ အလြန္အက်ိဳးရွိေသာ အာဟာရျဖည့္စြက္စာပင္ျဖစ္ပါေတာ့သည္။
စာေရးသူ...ကိုကိုးအိမ္ (20.3.2010)ွွွ

0 ေယာက္ကစာမူခေပးသြားပါတယ္:
Post a Comment